1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
IMG_3125 fra auditoriet utsnitt 1000x300

Aktivitetstilbudet

-arbeidsdrift og fritid

13. og 14. april arrangerte KRUS og KDI konferanse om aktivitetstilbudet i kriminalomsorgen. Mer enn 200 deltakere hadde meldt sin ankomst til konferansen, som tok for seg innhold og erfaringer fra både arbeidsdrift og fritidstilbud for innsatte og domfelte.

IMG_3171 -Hustad -utsnitt
Fra presentasjonen til Hustad
IMG_3138 Bredtveit -utsnitt
Fra presentasjonen til Bredtveit
IMG_3118 MASH - utsnitt
MASH-prosjektet ved Oslo fengsel presenteres
IMG_3155 parallellsesjon Kongsvinger - utsnitt
Fra parallellsesjon: Kongsvinger
IMG_3175 fra parallellsesjon - Ravneberget - utsnitt
Fra parallellsesjon: Ravneberget
IMG_3144 -utstilling Halden - utsnitt
Fra utstillingene i foajeen, i forgrunnen: Halden fengsel

Det var direktør i KDI, Marianne Vollan, som åpnet konferansen. Hun understreket betydningen av aktivisering, ikke bare som ledd i å forebygge uønskede hendelser og forebygge ny kriminalitet, men også for å gi mestringsfølelse og som etterlevelse av normalitetsprinsippet.

I løpet av de to dagene var det både fellesforedrag, parallellsesjoner og stands der det ble vist produkter fra flere fengsler. De som organiserte konferansen hadde jobbet hardt for å vise frem et bredt spekter av det som tilbys innen både arbeidsdriften og som fritidstilbud. For de som overnattet, samt andre interesserte, arrangerte Bluesfactory (somogså presenterte seg på konferansen) og Skedsmo bluesklubb konsert på en pub i Lillestrøm med bandet «Skyldig som faen» fra Bastøy fengsel onsdag kveld. 

Plakat konsert med skyldig som faen -komprimert.jpg

En fellesnevner for mange av presentasjonene, er hvordan man må tilpasse tilbudet til den gruppa man jobber med. På Kongsvinger fengsel, f.eks., der de først og fremst har utenlandske innsatte, som skal løslates til andre land enn Norge, er ca. 60 ulike nasjonaliteter er representert hvert år. Dette gjør bl.a. at man må tenke litt annerledes når det gjelder skoletilbudet. For de innsatte som får tilbud innen byggfag, legges det mer vekt på å kunne mure enn på å kunne snekre, ettersom dette er en mer etterspurt ferdighet i land mange skal returneres til. På samme måte forsøker de å tilby opplæring med bruk av hjelpemidler som også vil være billig/gratis tilgjengelig over alt.

Under én av parallellsesjonene presenterte Ravneberget hvordan de jobbet med arbeidsdrift og fritidstilbud. Ravneberget er et kvinnefengsel, og i løpet av sesjonen ble det fine diskusjoner om nettopp kvinner i fengsel og ulike erfaringer fra tilhørerne når det gjelder både erfaringer fra rene kvinnefengsler og fengsler med kvinneavdelinger. Et viktig poeng som ble fremhevet av flere, var at selv om det kan være lett å forvente at kvinner liker strikking og sying, så skal man ikke undervurdere deres interesse for aktiviteter som innebærer kroppsarbeid. Et viktig innspill fra Ravneberget, var muligheten for å benytte eksterne, som f.eks. Røde Kors, for å drive eller finansiere aktiviteter for innsatte. En annen erfaring fra Ravneberget, er at uten egne ansatte som har ansvar for fritidstilbudet, er dette noe som lett kan bli prioritert bort i en travel hverdag, og at det kan ha lett for å bli personavhengig når det gjelder å dra i gang tilbud.

I plenum ble MASH-prosjektet til Oslo fengsel presentert. Dette er en egen lavterskelenhet for innsatte som i liten grad er i stand til å få utbytte av de vanlige tilbudene de har. De innsatte i MASH-prosjektet tilhører i utgangspunktet vanlige avdelinger med kontaktbetjent der, og er en del av MASH i kortere eller lengre tid. MASH er en forkortelse for «Mangfoldig aktivisering som hjelper». De som er potensielle deltakere i dette prosjektet er personer som ikke klarer å ta del i det vanlige aktivitetstilbudet, som har en psykiatrisk diagnose og/eller personer som selv isolerer seg. Det tilbys en del aktiviteter som f.eks. biljard, porselensmaling og legging av puslespill. Dette er aktiviteter som alle er relativt billige, mens det som beskrives som den viktigste aktiviteten, samtalen, er gratis. De ansatte jobber tett på deltakerne, som består av en liten gruppe på 5-7 deltakere, og de får veiledning av psykologene ved Fengselspsykiatrisk poliklinikk.

Hustad fengsel presenterte også en rekke tilbud som de har til de innsatte. Deres styrke er på mange måter beliggenheten, der de ligger midt i vestlandsk natur, med umiddelbar tilgang til både toppturer, kyststi og havet. Dette er noe de i stor grad benytter i sitt fritidstilbud. For tilbudet på dagtid, har de dels fagtilbud fra den videregående skolen, og dels andre, kortere kurs med tilhørende kompetansebevis/-beskrivelser el.l. Dette er noe fengsler generelt tilbyr. Ved Hustad har de bl.a. tilbud som et lengre kurs der man kan få fritidsbåtskippersertifikat. I arbeidsdriften har de tilvirkning av både trevarer, glassarbeider og smykker. En del selges via Facebook, og etter vhert egen nettside, i tillegg til at de har utsalg i en Fretexbutikk, og planlegger en pop up-butikk under Moldejazzen.

På Bredtveit har de brukt arbeidsdriften til å få til en flott oppgradering av sin lille luftegård, der de innsatte har fått kompetanse innen anleggsgartner-faget. De har planer om en tilsvarende oppgradering av ytterligere uteområder, og viste hvordan de tenker i forbindelse med dette. Det var et par faktorer som ble pekt ut som viktigere enn de andre, bl.a. at det tar tid å planlegge godt, f.eks. at man ikke planter noe som er giftig, eller høyt foran et sted der man ønsker å ha innsyn. Det er også viktig å ha noen som evner å begeistre andre slik at de er interesserte i å gjøre mer enn kun det de yte, og også å få til et bra samarbeid med de som kan være med på finansiering, dvs. både Statsbygg som anleggseier til fengselsledelsen med sine budsjetter. I tillegg ble det gjort et poeng ut av at det skulle ligge et argument om Nav-kurs/kompetanseøkning i bunnen, og at prosjektet bør ha en varig verdi også for fengselet/innsatte.

 

Presentasjoner som er tilgjengelige som pdf:

Åpning v/Marianne Vollan

Presentasjon av MASH-prosjektet, Oslo fengsel 

Arbeidsmarkedsopplæring i fengsel, NAV Oslo

"Fra jord til silke", Bredtveit fengsel

Etablering av lærebedrift i samarbeid med skolen, Vadsø fengsel

Utenlandske innsatte og aktiviteter, Kongsvinger fengsel 1/2
Utenlandske innsatte og aktiviteter, Kongsvinger fengsel 2/2

Aktivisering av domfelte i friomsorgen, Akershus friomsorgskontor

"Praksisnær opplæring i grunnlegende ferdigheter", Færder videregående skole

Presentasjon av Hustad fengsel

Presentasjon av Blues Factory

Presentasjon av RøverRadion

"Rockens rolle innenfor kriminalomsorg og ettervern" v/Lars Tuastad og Kjell Andreasson

"Fengslende kunst", KODE

Presentasjon av Vardeteatret

Tips en venn Skriv ut