1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
artikkelforside David Hansen -utsnitt

Radikalisering

og voldelig ekstremisme

 7. oktober arrangerte Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) konferanse om Radikalisering og voldelig ekstremisme. De drøyt 100 deltagerne fikk høre foredrag fra dyktige fagfolk på temaet. Under kan du laste ned flere av presentasjonene.

IMG_1958
Petter Nesser, Forsvarets forskninsinstitutt
IMG_1968
Lars Rau Brysting, Kriminalforsorgen, Danmark
IMG_1987
Franck Orban, Høgskolen i Østfold
IMG_1994
Davis Hansen, KRUS
IMG_1999
Sihan Sidali, for KDI

De ulike innlederne hadde, som seg hør og bør når forskere møtes, noe ulike definisjoner på hva radikalisering er for noe. Som en samlet oppsummering, kan vi si at radikalisering handler om at man går over fra å ha det man kan kalle ekstreme eller radikale meninger, til å være villig til å benytte eller forsvare bruk av vold for å oppnå et bestemt mål.

Petter Nesser fra Forsvarets forskningsinstitutt holdt et foredrag om det generelle bildet i Europa når det gjelder utviklingen av jihadisme. Både hvilket ideologisk bakteppe som ligger til grunn for de involverte, samt hvordan volden utføres, har vært forskningsobjekter. Han har særlig forsket på de involverte i Charlie Hebdo-angrepet i Frankrike i januar i år, en kunnskap som han har samlet i boken Islamist Terrorism in Europe; a history, som kommer ut senere i år.

PST var også representert på dagskonferansen, og kom bl.a. med noen konkrete råd til tilhørerne, spesielt med tanke på kommunikasjon med personer man frykter er i ferd med å bli radikalisert. Disse rådene inkluderte det å ta disse personene på alvor, og finne ut hva de faktisk ønsker å uttrykke – om det er snakk om de faktisk er i ferd med å bli radikaliserte eller om det som uttrykkes kan være en måte å formidle noe annet. Det ble også gitt råd om å ikke gå inn i en argumentasjonskrig, som gjerne bare fører til at den andre går i forsvarsposisjon, istedenfor at man får til en dialog.

Danmark opplevde terror på nært hold i februar i år, med skytingen og drapene i forbindelse med Lars Vilks’ deltakelse på et debattmøte i København. Til konferansen hadde KRUS/KDI fått med seg Lars Rau Brysting, sikkerhedschef ved den danske Kriminalforsorgen, tilsvarende det norske KDI. Han fortalte om hvordan man i Danmark har evaluert og deretter satt i gang tiltak, ettersom gjerningspersonen i angrepet på Vilks både hadde vært straffet tidligere, og også hadde blitt vurdert av betjenter som mulig radikalisert. Endringene har bl.a. gått på hvordan slike bekymringer skal formidles videre. Du kan laste ned en pdf av Rau Brystings presentasjon ved å klikke her.

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Franck Orban, var invitert til å snakke om radikalisering i et europeisk perspektiv, med fokus på fengsler. Han påpekte spesielt at man har gått fra en tanke om at fengsler skaper kriminelle, til å mene eller frykte at fengsler skaper terrorister. Men mens flere kjente terrorister hadde hatt fengselsopphold før terrorhandlingene, har kun 15% av terroristene, ifølge Orban, vært fengslet tidligere. Orban understreket at det i et europeisk perspektiv kan være vanskelig å se for seg en felleseuropeisk praksis, ettersom ulike land har ulike utfordringer. Samtidig har han latt seg imponere av den belgiske handlingsplanen for fengsler. Du kan laste ned en pdf av Orbans presentasjon ved å klikke her.

Ansatte ved KRUS har i løpet av høsten 2015 gjennomført en rekke samtaler, observasjoner og hatt utstrakt dialog med flere soningssteder som opplever at de har utfordringer med radikale innsatte, enten det er snakk om radikaliserte muslimer eller høyreekstreme. Førsteamanuensis ved KRUS, David Hansen, presenterte noen foreløpige funn fra dette arbeidet.

Dagen ble avsluttet med en presentasjon av mentorordningen, som er et 3-årig prosjekt i kriminalomsorgen. Det var Siham Sidali, som skal lede dette arbeidet for KDI, som presenterte de føringer som så langt er lagt. Du kan laste ned en pdf av Sidalis presentasjon ved å klikke her.

Tips en venn Skriv ut