1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
IMG_3066 gruppearbeid presenteres utsnitt 1000x300

VINN

-erfaringssamling

Programledere i programmet VINN – motivasjonsprogram for kvinner har hatt en to-dagers erfaringssamling ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS, ledet av seniorrådgivere ved etter- og videreutdanningsavdelingen Torunn Højdahl og Anne Natrud.

IMG_3104
Gruppearbeid
IMG_3097 utsnitt alle kursdeltagere 3161x1081
Deltakerne på erfaringssamling for VINN

Gjennom to dager fikk deltakerne, som jobber i både friomsorg og fengsler i Norge og Sverige, ny kunnskap og innsikt gjennom foredrag og erfaringsutveksling i grupper og i plenum.

Det var satt av mye tid til å utveksle erfaringer, noe deltakerne satte pris på. De fikk nyttige innspill både til hvordan de kan styrke aktiviteten og engasjementet i gruppene de holder, og innsikt i hvordan det jobbes andre steder. Det var satt av egen tid til presentasjoner av hvordan VINN kan gjennomføres én til én, og hvordan man driver VINN-grupper i Sverige. Blant de interessante refleksjonene som kom opp, var fordeler og ulemper ved å være fulltids programleder vs. å gå i turnus samtidig som man også er programleder. Blant de svenske deltakerne på erfaringssamlingen var det nemlig flere som kun jobber som programledere. Så mens de som går i turnus i fengsel må forholde seg til at de møter kursdeltakere rett før og etter selve gruppene, vil de som er heltids programledere miste innsikt i den dynamikken og historikken som er mellom gruppedeltakere utenom gruppemøtene.

Når det gjelder ny kunnskap, så holdt Højdahl en presentasjon basert på sin nylig avlagte doktorgradsavhandling, som er gjennomført som et forskningsprosjekt på VINN, mens Natrud holdt en presentasjon om hvordan man kan benytte MI i grupper.

Ut over ren erfaringsutveksling, var det også satt av tid til å jobbe i grupper med hvem man er som gruppeleder. Her fikk erfaringssamlingsdeltakerne mulighet til å vurdere og reflektere rundt om de syntes Pippi, Ole Brum, Harry Potter, en sint bie, eller andre figurer de kunne velge blant, best representerer dem som gruppeledere.

Helt i starten av erfaringssamlingen hadde deltakerne en gjennomgang av bl.a. hvilke emner som vekker engasjement hos deltakerne. De fleste svenske deltakerne trakk frem «økonomi» som et viktig tema. Dette vekket de norske programledernes nysgjerrighet. I Sverige er alle temaene de har i manualene obligatoriske, mens man i Norge holder på den valgfriheten programmet legger opp til, der det er noen obligatoriske og noen valgfrie temaer. «Økonomi» hører til de valgfrie, og synes å være lite brukt. Kanskje har noen norske programledere gjennom erfaringsutvekslingen blitt inspirert til å teste ut temaet «økonomi» i større utstrekning i sine fremtidige VINN-grupper.

Tips en venn Skriv ut