1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
UtstillingenFengslet1024

Utstillingen "Fengslet"

KRUS har fått en pressemelding fra Kulturbyrået Mesén om et spesielt utstillingsprosjekt: Utstillingen "Fengslet" vises i en container, på størrelse med en fengselscelle, og er laget med utgangspunkt i spørsmålet: «Hvordan er det å sitte i fengsel? » Det var dette forfatter Bjørn Arild Ersland ville ha svar på da han gjennom et helt år fulgte en innsatt i Stavanger fengsel.

Fengslet[bok]132

Forfatteren begynte å skrive bok om den innsatte, men gradvis overtok hovedpersonen selv skrivingen av boka. “Fengslet” ble en bok som både inneholder forfatterens betraktninger om fengselslivet sett fra utsiden, og den innsattes dagbok om livet sett fra innsiden. Boka ble nominert til Brageprisen og til Kulturdepartementets sakprosapris for ungdom. Boka kan lånes i KRUS-biblioteket.

Utstillingen presenterer historien til «Jon» som satt inne for en narkotikaforbrytelse, og hele dagboken hans kan leses på containerveggene. Asbjørn Jensens fotografier fra Stavanger fengsel setter stemningen og viser oss et direkte innblikk i livet bak murene. Oppslag med daglige regeler og rutiner forteller om hvordan livet i fengselet er styrt og regulert. Utstillingsrommet, containeren, er litt større enn en fengselscelle; og forteller mye om hvor trangt livet i fengsel kan være. Når skole-elever skal besøke utstillingen deles de inn i grupper á 15 elever. Flere blir det ikke plass til om gangen.

Utstillingen «Fengslet» reiser på turné til videregående skoler i Rogaland i mars.

Randaberg kommune har tatt initiativet til å realisere utstillingen som presenteres på Randaberg videregående skole før den reiser videre til Jåttå og Time. Det er Den kulturelle skolesekken i Rogaland fylkeskommune som gjør tilbudet tilgjengelig for videregående skole, tilrettelegger, og har ansvaret for turnéperioden.

Til sommeren vil utstillingen være åpen for alle, på Tungenes fyr i Randaberg. Til høsten skal den vises i Stavanger sentrum i regi av Sølvberget, Stavanger kulturhus.

Randaberg kommune har planlagt utstillingen som en del av samarbeidet ”En kjede av fyr”/ ”On the Edge”.  Fyrene ligger bokstavelig talt på  ”eggen”, der hav møter land, kultur møter natur, og fortid møter nåtid. De gamle bygningene og det åpne landskapet skaper ro og harmoni. ”Fengslet” gir oss en annen virkelighet på kanten, i sterk kontrast til fyret og det åpne landskapet.  Gjennom en utstilling som dette ønsker Randaberg å  gjøre fyret til en arena for refleksjon og diskusjon om det å være på kanten av samfunnet.

Utstillingen er finansiert av Norsk kulturråd, Fritt Ord, Rogaland fylkeskommune og Randaberg kommune. Stavanger fengsel har lånt ut gjenstander, Bøhn Container har lånt ut containeren og forlaget Omnipax har lånt ut bøker.

Se også: http://www.mesen.no/fengslet

Produsent, prosjektleder og pressekontakt: 

Kulturbyrået Mesén v/Ingrid Økland ingrid@mesen.no

Tlf: 46472874

 

Tips en venn Skriv ut