1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
FM modul 1 -2 -utsnitt

sikkerhet

-Hva arbeider sikkerhetsgruppa med?

Studieavdelingen ved KRUS har en rekke faggrupper, med ansvar for ulike deler av undervisningen i avdelingen. Én av disse er sikkerhetsgruppa, som har ansvar for aktiviteter relatert til sikkerhet. Sikkerhetsgruppa håndterer både sikkerhetsfagene som utgjør en stor del av grunnutdanningen til de som studerer til å bli høgskolekandidater i straffegjennomføring (fengselsbetjentaspiranter), og kurs i fysisk maktanvendelse som EVU-avdelingen har på kursplanen. Medlemmer av sikkerhetsgruppa er også involvert når det kommer til utenlandsoppdrag KRUS er involvert i.

Samling asp
Aspirantledere og praksisveiledere på samling ved KRUS
Kurs for øvingsledere 5
Fra kurs for øvingsledere.
FM modul 1 -1
Instruktørutdanning i fysisk maktanvendelse
Hundetjenesten øvelse -utsnitt
Hundetjensten, Nordisk mesterskap. Søk i skog.

Sikkerhetsgruppa har per dd 7 medlemmer fra KRUS. Disse har noe ulik andel av sin stilling knyttet til arbeidet gruppa har ansvar for, fra 20% til 100%. Et viktig stikkord for deres arbeid, er risiko, noe som i høy grad henger sammen med sikkerhet. Risikostyring har de til og med et eget kurs i, "risikostyring og kriseledelse". Et annet stikkord kunne kanskje vært administrering. Med så mange aktiviteter som sikkerhetsgruppa er involvert i og har ansvar for, blir det nødvendigvis en del jobb med å administrere, for å sikre at rett person er på rett sted til rett tid.

Sikkerhet er et stor fag i utdanningen av fengselsbetjenter, og går over alle fire semestrene, inkludert de to semestrene aspirantene er i praksisfengsler. Ettersom sikkerhet er et av de største fagene også i de såkalte praksissemestrene, er det sikkerhetsgruppa som har det administrative ansvaret når KRUS-ansatte fra andre faggrupper skal ut til aspirantene i løpet av 2. og 3. semester. 

I uke 37 var det stor aktivitet for medlemmer av sikkerhetsgruppa. I flere dager var aspirantledere og praksisveiledere fra praksisfengslene samlet hos KRUS. Det var sikkerhetsgruppa som hadde hovedansvaret for denne, selv om ikke alt handlet om sikkerhet. Blant annet var det satt av tid til temaet "akademisk skriving" (se bilde til høyre på siden), ettersom dette er noe mange av aspirantene sliter med. "Udokumenterte påstander er verdiløse!", var ett av hovedbudskapene fra høgskolelektor Kirsti Nymo og spesialbibliotekar Eirin Thomassen. De to fokuserte på at både eksamensoppgaver og andre skriftlige hjemmeoppgaver har som formål å teste hvorvidt den enkelte har forstått pensum, og ikke å finne ut hva den enkelte selv mener. Bruk av kilder (pensumtekster) som belegg for påstander eller egne meninger, ble pekt på som et felt der mange hadde mye å vinne på å forbedre seg. som en hjelp, viste de to KRUS-representantene frem siden Studiehjelp, der den enkelte oppgaveskriver kan få mye nyttig informasjon når det kommer til akademisk skriving.

Det ble også holdt kurs for øvingsledere (se bilde til høyre), der personer som skal lede øvelser fikk trent seg på dette. Også første modul i instruktøropplæringen i fysisk maktanvendelse ble holdt i uke 37, der man i tillegg til teori også fikk øve på det å instruere. For begge disse kursene fikk deltagerne i tillegg til trening i å lede øvelser, også idéer til øvelser de kan ta i bruk selv. Det ble poengtert at det viktigste er at de situasjoner man velger å øve på skal oppleves som relevante for arbeidshverdagen til de som skal øve på dem.

Sikkerhet består ikke bare av fysisk maktbruk. Også kartlegging og dokumentasjon er noe som krever opplæring, opplæring som gis av medlemmer av sikkerhtsgruppa. Sikkerhetsgruppa har også hatt ansvar for opplæring av transportbetjenter og eskorteledere, og vært del av opplæringen av nederlandske fengselsbetjenter ved Norgerhaven fengsel. Et av medlemmene i sikkerhetsfgruppa jobber også med hundetjenesten, og er ansvarlig for samlinger for hunder og hundeførere i norsk kriminalomsorg. På bildet til høyre sees en ekvipasje (hund + hundefører) fra Nordisk mesterskap holdt i Stavern denne høsten. Der gjennomgikk hundene ulike tester i lydeighet og søk etter narkotika på ulike steder både innendørs og utendørs, som på bildet.

Tips en venn Skriv ut