1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
Lars mehlum utsnitt 1000x300

Selvmord

i norske fengsler

Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har arrangert dagskonferanse om selvmord i norske fengsler. Deltagerne fikk med seg noen svært interessante innlegg om ulike sider ved selvmord og selvskading blant innsatte, fra generelle faktorer som øker risikoen til hvordan fengselsbetjenter håndterer selvmord blant sine innsatte.

Lars Mehlum -utsnitt
Lars Mehlum beskriver en prosess som leder frem til selvmord.
Yngve Hammerlin presenterer selvmordskategorier -utsnitt
Yngve Hammerlin presenterer en oversikt med kategorisering av selvmord.
Kristin Berge Nyborg -utsnitt
Kristin Berge Nyborg presenterer utsagn fra informantene.
Finn Grav -utsnitt
Finn Grav presenterer noen av forslagene han og Hammerlin kommer med i sin rapport til KDI.

Lars Mehlum, professor og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og –forebygging, hadde et innlegg der han gikk igjennom en del generelle risikofaktorer for selvskading og selvmord, samt kom med noen råd om hvordan man kan snakke med personer som enten ses på som å være i risikosonen for å ta livet sitt, eller har uttrykt ønske om å ta livet sitt. Blant risikofaktororene finnes flere som fort er til stede blant personer som sitter fengslet.

Yngve Hammerlin, førsteamanuensis ved KRUS, har forsket mye på selvmord i norske fengsler. Fokuset er tverrfaglig, der han både har samarbeidet med Lars Mehlum fra psykiatrien og selv har et sosiologisk perspektiv. Forskningen viser at svært mange selvmord i norske fengsler skjer mens personene satt i varetekt, og de fleste i løpet av de første dagene etter innsettelse. I åpne fengsler skjer det svært få selvmord. I følge Hammerlin arbeides det nå i KRUS og KDI for å innarbeide et bedre innrapporterings- og registreringspraksis for selvskader, da slik innrapportering og registrering til nå ikke har vært god nok.

Kristin Berge Nyborg er sykepleier og har skrevet en masteroppgave i psykososialt arbeid, med tittelen Fengselsbetjenters erfaringer med selvmord blant innsatte. Berge Nyborg har intervjuet noen fengselsbetjenter som alle har opplevd at en eller flere innsatte har tatt livene sine. Alle hennes informanter kunne fortelle at de synts de fikk god oppfølging rett etter hendelsene, samtidig som flere hadde uttrykt et ønske om å få tilsvarende oppfølging også etter mindre alvorlige hendelser, som f.eks. selvskading. Alle de intervjuede hadde overfor Berge Nygård gitt uttrykk for både at de i etterkant av selvmordene hadde tenkt mye på hva de kunne ha gjort annerledes i forkant, hvilke tegn de burde ha sett/tatt mer på alvor o.l. Flere av informantene fortalte dessuten at de som en beskyttelsesmekanisme hadde blitt mer forbeholdne med å gå inn for å få gode og nære relasjoner med innsatte. Ønsker du å lese oppgaven i sin helhet: Klikk her for å komme til en nettside ved UiO der den kan lastes ned som pdf.

Finn Grav, KDI, har sammen med Yngve Hammerlin, KRUS, jobbet med en rapport om selvmordsforebygging. På konferansen presenterte Grav en del av de forslagene som blir overlevert ledelsen i KDI for vurdering, f.eks. at det bør foretas hyppigere tilsyn av innsatte i særlig sårbare situasjoner og at det er ønskelig med et bedre samarbeid mellom helsetjenesten og kriminalomsorgen.

 

Bildene til høyre i artikkelen kan forstørres ved å klikke på dem.

Tips en venn Skriv ut