1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
IMG_3756 mitt drømmefengsel utsnitt 1000x300

Oslo fengsel

Juni er en brytningstid for både aspirantene ved KRUS, og for opplæringsfengslene. Mens førsteårsaspirantene etter et teorisemester ved KRUS skal ut i sommertjeneste med påfølgende praktisk-teoretiske semestre, er andreårsaspirantene ferdige med sine to praktisk-teoretiske semestre, og gjør seg klare til å ta fatt på sommertjeneste enten ved samme eller et annet fengsel før de igjen møtes ved KRUS i august til et avsluttende teorisemester.

IMG_3702 brannøvelse 3 -utsnitt 1393x1401
Opplæring for 1-semesteraspiranter som starter sommertjeneste: brannøvelse
IMG_3705 klar for sommerjeneste i Oslo fengsel -utsnitt 2555x1480
IMG_3764 mitt drømmefengsel med alle aspirantene - format 2400x1349
3.semestersaspiranter har hatt gruppearbeid der de har laget sitt eget fengsel der de har bygd både fengsel og organisasjon.

Oslo fengsel er ett av opplæringsfengslene der gamle aspiranter byttes ut med nye i disse dager. Mens førsteårsaspirantene har opplæring som skal gjøre dem klare til sommertjeneste, har andreårsaspirantene avlutningsdager med sine veiledere. så mens den ene aspirantgruppen blant annet har hatt brannøvelser, har den andre gjennomført en gruppeoppgave der de skulle bygge opp sitt eget fengsel, både bygningsmessig og organisatorisk, men antall ansatte til ulike posisjoner. Underveis i gruppeoppgaven fikk de også øvd seg på en snuoperasjon i form av at de økonomiske rammebetingelsene ble endret. Så da det var tid for å vise frem sine drømmefengsler, skulle gruppene ikke bare vise frem hvordan de har valgt sitt fengsels satsningsområde, men også hvordan de ut fra dette ville ha gjennomført de økonomiske sparetiltakene.

For aspirantene som har vært ved Oslo fengsel det siste året, hadde fengselsaspirantleder Erlend (som sammen med aspirantveildere har ansvaret for undervisningsopplegget i sitt opplæringsfengsel i semester to og tre) også en gjennomgang av studieundersøkelsen aspirantene har deltatt i, der aspirantene har evaluert undervisningsopplegget fra både opplæringsfengselet de har vært ved, og fra KRUS' side. Når det kom til både den teoretiske og den praktiske delen av undervisningen, ble det en diskusjon om mengden av tilbakemeldinger fra veilederne. Samtidig var det også flere som nevnte at det ble en brå overgang fra KRUS til opplæringsfengselet, en overgang de ikke følte de hadde blitt forberedt godt nok på i form av forventningsavklaringer. Et spørsmål som ble tatt opp i så måte, var hvorvidt undervisningen ved KRUS er best tilpasset fengselsavdelinger med langtidssonere enn avdelinger og fengsler med en stor andel innsatte i varetekt eller på kortere dommer.

Fengselsaspirantleder Erlend synes det er både interessant og nyttig å møte både nye og eldre aspiranter samtidig, ettersom det gjør at han blir minnet om hvor langt aspirantene strekker seg, både faglig og personlig, i løpet av de to semestrene i opplæringsfengselet. Han gleder seg på vegne av aspirantene som skal tilbake til KRUS over sommeren for å fullføre sin høgskoleutdanning i straffegjennomføring, og han ser frem til å se hvordan de nye aspirantene også kommer til å vokse det neste året.

Tips en venn Skriv ut