1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
halden 1 - utsnitt 1

Fengselsarkitektur

-det materielles betydning for innsatte og ansatte

Betydningen av det materielle har de senere årene fått en fornyet interesse og betydning gjennom begrepene tid & rom, og gjennom hvordan vi som mennesker interagerer med det materielle rundt oss. Med utgangspunkt i at fengselsarkitektur og fengselets materialitet gjør noe med de som lever og arbeider der, arrangerte forskningsavdelingen 22. januar seminaret «Prison, materiality & humans». 

halden 1 - utsnitt 2
Fra Halden fengsel
halden 4 - utsnitt
Fra Halden fengsel
Foto_Halden seminardeltagere -utsnitt
Deltagere på forskningsseminaret på besøk i Halden fengsel

Med seminaret ønsket vi å lage en mulighet for å diskutere rommet der straffegjennomføring gjøres, og skape muligheter for et nærmere samarbeid mellom oss som forskere, arkitekter og de som er involvert i planlegging av fengsler.

I innlegget «Inputs in the Design of prisons» vektla professor Ferdinando Terranova, Fakultetet for Arkitektur i Roma, arkitekters ansvar for å oversette og forankre begreper som humanitet, verdighet og solidaritet inn i det arkitektoniske prosjektet. Han understreket betydningen arkitektur har for fengselets oppgave med å rehabilitere - og prosessen med å reintegrere den innsatte i samfunnet. 

Francesca Giofré, arkitekt fra Fakultetet for Arkitektur i Roma, fokuserte i innlegget «Users oriented design» viktigheten av at fengselsdesign kombinerer personifisert behandling med sikkerhet. Hun vektla i denne forbindelse begrepet «designers ethics», som betoner arkitektens ansvar for å ivareta den innsattes rettigheter og verdighet i en tid hvor livet settes på vent. ”Den innsatte er et menneske slik arkitekten er, og det er viktig å tenke at fengselet bygges av mennesker for andre mennesker”. Hun understreket dessuten betydningen av å arbeide tett med andre faggrupper, verdien av kvalitative metoder og det å aktivt bruke innsatte og fengselsbetjenter i prosessen med å designe fengsler.

I foredraget «The cities of waiting» presenterte Matteo Fagnoni, arkitekt fra Studio Fagnoni & Associates i Firenze, en prototype på et fengsel som vant 1. pris i det italienske justisdepartementet i 2001. Dette er en prototype for et medium høyt sikkerhetsfengsel med 200 innsatte. Prototypen tar utgangspunkt i internasjonale menneskerettigheter og europeiske konvensjoner knyttet til betydningen av å gi innsatte muligheter til utdanning, arbeid, religiøse og kulturelle opplevelser, rekreasjon og sport, kontakt med familie og med samfunnet utenfor.

Yvonne Jewkes, professor i kriminologi ved universitetet i Leicester, holdt til slutt foredraget «Designing prisons. Competing perspectives: who is the client in the commissioning process». Hun fokuserte på krisen i engelsk kriminalomsorg hvor sikkerhet og store enheter i stadig større grad står i fokus. I sin undersøkelse studerer hun reguleringsprosesser hvor kostnader og sikkerhet er de viktige faktorene som blir bestemmende når fengsler bygges og rehabiliteres.  

Forskningsavdelingen ved KRUS arbeider nå, i samarbeid med Fakultetet for Arkitektur i Roma, med å etablere et nettverk knyttet til fengselsarkitektur og det planlegges et bokprosjekt med utgangspunkt i seminaret. 

Tips en venn Skriv ut