1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
bilde av deltakere -utsnitt 1000x300

Fag- og erfaringssamling

Kriminalomsorgens hundeførere og de som jobber med narkotikakontroll har hatt en tredagers fag- og erfaringssamling der de både fikk diskutere relevante problemstillinger og fikk faglig oppdatering på ulike områder.

Aksel Bjune, Bastøy -utsnitt 1655x557
Aksel Bjune
Bjørn Barland -utsnitt 1409x1421
Bjørn Barland
Finn Dotsetsveen -utsnitt 1693x1253
Finn Dotsetsveen
Halden fengsel presentrer - utsnitt 2541x845
Jan-Ove Skaug og Irja Isaksen
Ronny Rene Nielsen -utsnitt 895x983
Ronny Réne Nielsen

Fra KDI fikk deltakerne høre at det er et høyt aktivitetsnivå på kontroller. Finn Dotsetsveen fortalte at antallet urinprøver har gått ned siste året, samtidig som andelen positive prøver ligger stabilt. Han kunne også fortelle at tollvesenet melder om oppsving i beslag av LSD for tiden, noe som gjerne fører til at det også blir en økning av tilsvarende funn hos domfelte.

Aksel Bjune fra Bastøy delte erfaringer fra kontrolltiltak. Noe han poengterte sterkest, var viktigheten av å tenke igjennom hva man skriver hvor når det kommer til dokumentasjon eller informasjon om innsattes rusbruk. Dette fordi rapporter kan bli offentlig tilgjengelige gjennom rettssaker, og at det vil være uheldig om navn på kilder kommer ut og/eller at rapporter ikke kan benyttes fordi de inneholder navn på kilder.

Bjørn Barland fra Politihøgskolen holdt en innledning om doping. Et av hans viktigste poenger var at det viktige når det gjelder dopingbruk blant fanger, er å være klar over at doping brukes som en løsning på et problem. Dermed er kommunikasjon om dopingbruk der man ikke forsøker å se hvilken funksjon dopingen har (gjerne i form av større kropp), lite nyttig om målet er å få noen til å slutte. Barland pekte på at bruk av doping på mange måter kan sees på som en ekstrem og grenseoverskridende måte å svare på det moderne samfunnets kroppskultur, der andre nøyer seg med lovlige midler. Brukere av dopingmidler har ofte mye kunnskap om både doping og kosthold, fortalte Barland, selv om ikke all denne kunnskapen er vitenskapelig basert.

Jan-Ove Skaug og Irja Isaksen beskrev hvilke erfaringer man hadde gjort seg i Halden etter en aksjon der hele fengselet ble finkjemmet etter en hendelse. På den ene siden var dette et tiltak som var ekstremt tid- og mannskapskrevende, ettersom kontrollen gikk ned til å skru fra hverandre hver eneste penn i fengselet. På den andre siden var det en god erfaring for blant annet verksbetjenter, som ikke har samme sikkerhetsopplæring som fengselsbetjenter, å se hva verkstedets verktøy o.l. kan utgjøre av potensiell fare.

Et spennende foredrag ble holdt av Ronny René Nielsen, som tidligere jobbet som politi, før han ble rusavhengig, og til slutt tatt og måtte sone en fengselsdom. Han fortalte at det ofte er enkeltpersoner som kan ha avgjørende betydning for å få en person til å ville slutte å ruse seg, selv om det ikke er mulig å spå hvem eller på hvilket tidspunkt det vil ha effekt. Nielsen fortalte at det spesielt var viktig med forbilder, f.eks. personer som selv har hatt et rusproblem, men har klart å slutte. Noe av det han etterlyste på bakgrunn av egne erfaringer, var en samtale om rus i forkant av løslatelse -hva slags plan har du for å holde deg rusfri når du kommer ut? Uten en plan, hjalp det ikke for hans del å ha både bil, bolig og jobb å gå til ved løslatelse, det var først senere han klarte å bli rusfri.

Siste dagen holdt Elisabeth Wiik fra Helsedirektoratet en innledning om «De nye psykoaktive stoffene».

Til høyre ser du bilder av noen av foreleserne.

Tips en venn Skriv ut