1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
Biblioteket - barn av fengslede - utsnitt

barns beste

-Kurs for barneansvarlige

Mens kriminalomsorgens kjernevirksomhet er straffegjennomføring, er det også tilfelle at mange av de som soner dommer har barn. Når det gjelder foreldres samvær med barn, kommer prinsippet om barns beste også inn i det helhetlige bildet kriminalomsorgens ansatte må ta hensyn til. Barneansvarlige ved kriminalomsorgens enheter har til oppgave å fremme nettopp dette perspektivet på sin enhet.

Kristin Tandberg, KDI
Kristin Tandberg, KDI
Gunnar Ekeid, psykologspesialist, Psykolog-PsykiaterGruppen
Gunnar Ekeid, psykologspesialist, Psykolog-PsykiaterGruppen
Inger Spakmo, høgskolelektor-jurist, KRUS
Inger Spakmo, høgskolelektor/jurist, KRUS
kursdeltagere 1
Noen av kursdeltagerne
kursdeltagere 2
Noen flere kursdeltagere

I forbindelse med opprettelse av funksjon som barneansvarlig innen kriminalomsorgen, har KRUS arrangert et to-dagers kurs for barneansvarlige. 64 deltagere hadde meldt seg på til kurset, som i tillegg til faglige innspill fra dyktige forelesere, også hadde fått en oversikt over faglitteratur på området fra biblioteket ved KRUS. Den barneansvarlige har ikke ansvar for å ivareta alle roller der domfelte har barn, men har en koordinerende funksjon. Den barneansvarliges viktigste rolle er å sikre at enheten følger det gjeldende regelverket når det kommer til å hensynta barneperspektivet.

Kurset ble åpnet av Kristin Tandberg fra KDI, som fortalte litt om hvordan ordningen med barneansvarlig har blitt jobbet frem. For domfelte som soner i anstalt, har retningslinjer fra Danmark og Sverige vært forbilder, mens man i Norge har måttet lage egne opplegg for friomsorgen, ettersom dansk og svensk friomsorg ikke har en slik ordning.

I tillegg til foredrag om hvordan barn reagerer og bør snakkes med, når en forelder skal sone, holdt Inger Spakmo, jurist fra KRUS, foredrag om relevant regelverk. De viktigste lover og regelverk for barneansvarlig å kjenne til, er bestemmelser i grunnloven, menneskerettsloven (som gjør FNs barnekonvensjon og den europeiske menneskerettskonvensjonen gjeldende i Norge), straffegjennomføringsloven og barneloven.

Barn har, etter gjeldende lovverk, rett til samvær med begge foreldre. Samtidig er det hensynet til «barnets beste» som skal være avgjørende for om dette samværet skal gjennomføres. Det betyr at det må være til barnets beste å møte en forelder som soner, uavhengig av om det for rehabiliteringen av den sonende forelderen vil være bra å møte barnet. «Barnets beste» trumfer altså rehabiliteringsdelen av straffegjennomføringen til barnets foreldre, dersom disse to hensynene ikke er forenlige.

De vanskelige avgjørelsene innen dette feltet, er håndteringen av kravet om å sette «barns beste» først, både når det gjelder barn som besøker den domfelte, og der den domfelte bor sammen med barn. «Barnets beste» har også betydning i forbindelse med vurderinger av f.eks. permisjonssøknader. Det er også slik at tilsatte i kriminalomsorgen må vurdere om barnevernet skal kontaktes, mens det er barnevernets oppgave å gjøre de faktiske vurderinger, ettersom det er barnevernet som sitter på den kompetansen og myndigheten til å gjennomføre tiltak for barnet.

Men hva er «barns beste»? Blant de viktige hensynene som må vurderes, er:

  • Psykologfaglige og sosiologiske vurderinger
  • Konfliktnivå og samarbeid mellom foreldrene
  • Barnets alder
  • Foreldrenes kapasitet og omsorgsevne
  • Hensynet til samlet foreldrekontakt
  • Barnets mening

Hvordan disse hensynene vektlegges, vil kreve en vurdering fra sak til sak. Det kan også være forskjeller på søsken som gjør at vurderingene for barna slår ut ulikt.

KDI har laget et rundskriv, nr. 4/2015, som du finner på denne siden.

Kriminalomsorgen har en egen nettside med informasjon som er spesielt rettet mot barn. Her finner du også lenke til foreningen for fanger pårørende (FFP), som gir råd og veiledning til pårørende, inkl. barn, i tillegg til at de også arrangerer ulike aktiviteter. Siden kommer du til om du klikker her.

 

Til høyre ligger det noen bilder fra kurset og noen av foredragsholderne.

 

Tips en venn Skriv ut