1 juli 2020: KRUS har fått nye nettsider

Du er nå på våre gamle nettsider. Disse vil ikke lenger bli oppdatert, og informasjonen her kan være utdatert.

Klikk her for å komme til våre nye sider
ppt skrå med blå bakgrunn utsnitt 1000x300

Åpen dag

arrangert ved KRUS

Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS inviterte til åpen dag mandag 25. april, for å informere om fengselsbetjentutdanningen. De fremmøtte fikk både informasjon om søkeprosess og innblikk i hvordan arbeidshverdagen i fengsel kan være.

IMG_3223 Camilla informerer utsnitt 1683x1297
Informasjon fra KRUS
IMG_3234 osloaspiranter utsnitt 2573x1669
2.årsaspiranter med praksis i Oslo fengsel forteller fra hverdagen i de praktisk-teoretiske semestrene
IMG_3247 scenarie 1 lavmaktsversjon - utsnitt
Ofte holder det med gode kommunikasjonsferdigheter for å løse hendelser.
IMG_3281 instruktør Mads forklarer fremgangsmåte - utsnitt
Noen ganger må fengselsbetjener utøve fysisk makt. Instruktøren forklarer de fremmøtte om vurderinger og fremgangsmåte når en innsatt ufrivillig må flyttes til sikkerhetscelle.

Åpen dag startet med informasjon om opptakskrav, søkeprosessen og informasjon om studiet. Søkere til KRUS som blir tatt opp til studiet blir ansatte i kriminalomsorgen, som aspiranter. Stillingene blir i år utlyst 13. juni, med søknadsfrist 14. august. Oppstart er i januar 2017. Alle søknader må gå leveres elektronisk gjennom søknadsskjemaet som blir tilgjengelig fra Jobbnorge. Stillingene vil bli utlyst på finn.no, på nett og i andre kanaler.

Det man søker på, er et toårig studium, som fullført og bestått vil gi aspirantene tittelen «høgskolekandidat i straffegjennomføring». Etter bestått studium, som består av en blanding av teoretiske og praktisk-teoretiske semestre, må man gjennomføre ett års plikttjeneste i kriminalomsorgen. Du kan lese mer om studiet på sidene til www.krus.no.

Aspiranter fra Oslo fengsel som nå er i tredje semester, fortalte litt om hvordan utdanningen foregår i de to praktisk-teoretiske semestrene (2. og 3. semester), der aspirantene fordeles på ulike opplæringsfengsler rundt om i Norge. De går i turnus, bortsett fra de dagene de har undervisning. Kombinasjonen av teoretisk kunnskap som de får bruke i praksis omtrent med det samme, var noe de pekte på som spesielt motiverende. Samtidig fortalte de om arbeidshverdagen, som samtidig består av mange rutineoppgaver og en arbeidshverdag med store variasjoner. Som eksempel på dette, ble det fortalt om at man går vekkerunde hver morgen, hvilket som sådan er rutine. Samtidig vet de aldri sikkert hva som møter dem bak døra de låser opp.

To av de ansatte ved KRUS som jobber med rekruttering, og som selv har erfaring som fengselsbetjenter, forklarte og svarte på spørsmål om opptakskrav og hva man ser etter i utvelgelsen. Av søkermassen blir de 500 antatt best egnede kalt inn til en opptaksdag. For kravene til fysisk skikkethet ble det betonet at god nok fysisk form er viktig for sikkerheten i fengsler, både for å kunne beskytte innsatte og kolleger, dersom det oppstår hendelser. Fysisk skikkethet testes gjennom en fysisk test man må bestå på opptaksdagen for å komme i betraktning. Men vel så viktig som fysisk skikkethet, er det at de som skal jobbe med fengslede og straffedømte er mentalt robuste, for å tåle å jobbe tett på mennesker som er ekstremt sårbare.

Det ble fremholdt at noe av det viktigste man ser etter i søknader og i det intervjuet kandidater som har bestått fysisk test går igjennom på opptaksdagen, er kommunikasjonsferdigheter og modenhet. Skal man jobbe i kriminalomsorgen, må man ha holdninger og verdier i tråd med det norsk kriminalomsorg står for. Dette ble ytterligere understreket da de fremmøtte fikk anledning til å besøke øvingsfengselet, der aspiranter ved KRUS fremførte to rollespill om hvordan man løser hendelser ved et fengsel. Det var også med en instruktør i fysisk maktanvendelse, som er noe man får opplæring i gjennom hele utdanningen, som forklarte de fremmøtte hva man gjorde, og hvorfor. Det første scenariet ble løst relativt greit, mens det andre scenariet endte med at den «innsatte» måtte bæres til sikkerhetscelle av fengselsbetjenter iført verneutstyr. Instruktøren som forklarte forløpet i de to scenariene vektla hvordan man hele tiden fokuserer på å anvende lavest mulig grad av maktbruk, helst bare muntlig. Her er kommunikasjonsferdigheter et viktig verktøy, og noe det også blir undervist i gjennom studiet, både teoretisk og med praktiske øvelser.

 

Stor takk til de fremmøtte, og til aspirantene som stilte opp på Åpen dag, både førstesemestersaspirantene som nå holder til ved KRUS, og 2. årsaspirantene som er i praksis ved Oslo fengsel.

Tips en venn Skriv ut