Øve opp lesehastigheten

  • Pek på teksten mens du leser. Dette gjør du med finger eller blyant. Dermed hjelpes du til å holde blikket fiksert på aktuelle linjer i teksten. På den måten blir du i stand til å bevege blikket fortere framover langs setningene. Du tar dessuten i bruk en ny sans, berøringen, for å holde oppmerksomheten rettet mot det du holder på med
  • Ikke hopp unødvendig tilbake i teksten. Dette gjøres ofte, men det å lese en setning to ganger tar lenger tid enn å lese den en gang. Av og til må man hoppe tilbake for å få med seg sammenhengen. Imidlertid sier forskningen at 80% av tilbakehoppene er unødvendige.
  • Reduser antall fikseringer. En fiksering er når øyet stanser ved et punkt på linja. En dårlig leser stanser nesten ved hvert eneste ord, mens en god leser ”blikker” flere ord på en gang og behøver derfor ikke stanse blikket så mange ganger mens en linje leses. En metode for å øve opp evnen til å oppfatte flere ord ved hver fiksering, er å la blikket bevege seg loddrett langs midten av en avisspalte. På den måten oppfattes ikke alt innholdet, men etter hvert som du øver oppfattes mer. Hjernen tvinges nemlig til å konsentrere seg om å se flere og flere ord i et blikk.
  • Forkort fikseringstiden. Lesehastigheten vil øke ytterligere dersom tiden øyet står stille mot et punkt på linja reduseres. Dette øver du på ved å la det du peker på linja med bevege seg fortere langs linjen. 
  • Unngå å feste blikket ytterst på linja. Dette bidrar til å redusere antall fikseringer. Dessuten kommer en hurtigere gjennom linjene, linjeskiftene går raskere og det blir mer flyt i lesingen. Å øve opp dette er ikke spesielt vanskelig. På grunn av sidesynet lærer vi oss fort til å oppfatte hva som står på linja selv om begynnelsen og slutten ikke plasseres midt i synsfeltet.
Powered by CustomPublish AS
Språk Norsk - Norwegian