Leseteknikk

Spill på lag med din raske hjerne. Ved å se over teksten, skumlese og hurtiglese, får du med deg utrolig mye på kort tid. Hjernen er selektiv og søker etter det meningsbærende i en tekst. Man glemmer 80 % av alt man leser, det avgjørende er å huske de riktige 20 %.

Skumles:

Skumlesing er en god teknikk for å få oversikt over en tekst, eller når du leter etter noe spesielt. Du plasserer en finger midt på siden, og fører den nedover relativt hurtig mens blikket følger med. La blikket følge fingeren i svinger over siden, slik at du ser mest mulig av siden. NB: Blikket skal ikke stoppe opp!

Les – hurtiglesing:

Hjernen er raskere enn øynene, og når kapasiteten ikke fylles, går den sine egne veier – det er da du plutselig tenker på alt mulig annet enn det du leser om.

Løsningen er å lese fortere! Ved hurtiglesing skal du la blikket gli gjennom teksten uten å stanse opp.

Marker med en blyant/ sett post it-lapper ved uklarheter eller noe som er vanskelig, og fortsett. Stort sett vil svaret på dine spørsmål komme senere i teksten!

  • Konsentrer deg om framdrift, hold farten
  • Marker uklarheter (disse må du gå tilbake til siden)

Hva kan gjøres for å øve opp lesehastigheten? Se tips her.

Gjenkall det du har lest.

  • Prøv å gjenfortelle for deg selv eller andre  (se også studiegrupper)
  • Gå tilbake til teksten og sjekk uklarheter

Forhold deg kritisk til teksten

  • Du bør mene noe om teksten ut fra ditt eget ståsted!

Lag notater

  • Dette er en bearbeidelse av teksten som styrker din egen forståelse.
  • Nyttig til repetisjon. Et godt resymé eller tankekart sparer deg for å lese dette om igjen

Se mer om notatteknikk her

Engelsk pensum

Noen enkle grep for mer effektiv lesning på fremmedspråk:

  • Skaff  relevante ordbøker. Ikke vent med å gjøre denne investeringen. Du har bruk for dem fra første dag du setter deg ned med den enkelske litteraturen. På KRUS har du tilgang til mange elektroniske ordbøker
  • Les engelsk skjønnlitteratur. Engelske romaner har et enklere språk enn faglitteraturen. Det ligger ofte god øvelse i å lese skjønnlitteratur. Dessuten – er boka god, er det gode muligheter for at du blir revet med – dermed øker du evnen til å lese engelsk på en morsom måte. Se her for skjønnlittertur i KRUS biblioteket.
  • Samarbeid med andre. I en studiegruppe kan det f.eks avtales at ulike deler leses av flere personer. Disse har så i sin tur ansvaret for å forklare hovedinnholdet for de andre. Her ligger det så avgjort en effektiviseringsgevinst.
  • Ikke utsett den engelske lesingen. Jo før du kan venne deg til å lese det fremmede språket, jo bedre. (Molnes og Kjetilstad, 1993 s. 61-62)

Molnes, V. og Kjetilstad, V. (1993). 101 gode råd om studieteknikk. Oslo cappelen

Powered by CustomPublish AS
Språk Norsk - Norwegian