Hvorfor referere?

«Alle forfattere og forskere, uansett om de er amatører eller profesjonelle, studenter eller etablerte forskere, skal etterstrebe god henvisningsskikk» (De nasjonale forskningsetiske komiteene, 2009).

 

Hvorfor oppgi kilder?

Når du skriver en oppgave eller tekst under høyere utdanning, kreves det at informasjonen du bygger arbeidet ditt på kan etterprøves. Du kan ikke basere argumentasjonen din på noe du leste et eller annet sted en gang, det må refereres til konkrete kilder. For at de som skal vurdere arbeidet ditt skal kunne gjenfinne og identifisere kildene du har brukt, benytter man referansesystemer. Ved hjelp av et slikt system organiserer og presenterer man kildene sine på en måte som gjør det enkelt for andre å finne dem, i tillegg til at man kan se at du har satt deg inn i emnet du skriver om, og at du anerkjenner arbeidet til de som har skapt kildene du bygger på.

 

Sitater og litteraturliste

Ved hjelp av APA-systemet - referansesystemet vi primært bruker her ved KRUS - skal du sette kildene du har valgt inn i en litteraturliste. Her er hovedregelen at du oppgir forfatter (eller opphav), tittel, publikasjonsdato, og eventuell annen informasjon som gjør det så enkelt som mulig for andre å finne kilden du har brukt.

Når du skal referere til en kilde i selve teksten din, ved hjelp av et direkte eller indirekte sistat, er det viktig at du identifiserer kilden på en måte som gjør det lett å finne hvor du har hentet den fra, både i litteraturlisten og i selve kilden. Derfor oppgir man som hovedregel etternavn på forfatter (opphavsperson/-institusjon), årstall, og informasjon om hvor i kilden sitatet er hentet fra; som oftest sidetall, men det kan også være nummer på avsnitt, kapittel eller lignende.

 

Plagiering

Det regnes som plagiering å benytte stoff som helt eller delvis er kopi, utdrag eller avskrift av andres publiserte eller upubliserte arbeider som f.eks. bøker, artikler, prosjekter eller oppgaver, også inkludert arbeider lagt ut på Internett, uten å angi kildene som er brukt.  Når større eller mindre deler av oppgaven bygger på andres eller egne tidligere arbeider, skal kildene oppgis. Hvis man ikke gjør det, kalles det plagiering og regnes som fusk.

Se Eksamensforskriften for fengselsbetjentutdanningen §14.

 

God fornøyelse!

Powered by CustomPublish AS
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk